You are here

„Visai netyčia" į Lietuvą patekęs legendinis 1931 m. „Bentley Speed 8”

  • 1931 m. „Bentley Speed 8”
    1931 m. „Bentley Speed 8”
  • 1931 m. „Bentley Speed 8”
    1931 m. „Bentley Speed 8”
  • 1931 m. „Bentley Speed 8”
    1931 m. „Bentley Speed 8”
  • 1931 m. „Bentley Speed 8”
    1931 m. „Bentley Speed 8”

Rugpjūčio 5-7 dienomis, Biržuose vyksiančioje tradicinėje tarptautinėje parodoje „Nesenstanti klasika 2022“ istorinės technikos gurmanų laukia pažintis su 1931-aisiais sukonstruotu „Bentley Speed 8“ – vienu rečiausių inžinerinės minties šedevrų ir automobilių sporto istorijos legendų, kokius tik įmanoma pamatyti Lietuvoje. Albino Monstavičiaus kolekciją neseniai papildęs egzempliorius yra vienas paskutiniųjų garsiojo lenktynininko ir mechaniko Walterio Bentley kūrinių. 

1931 m. „Bentley Speed 8”

Automobilių sporto metraščiuose teigiama, kad sumanymas pagaminti geresnį ir greitesnį lenktyninį bolidą W. Bentley apsėdo po vieno vizito į Prancūzijoje veikusią „Doriot, Flandrin & Parant“ kompaniją, kurios mašinomis nutrūktgalvis britas prekiavo ir dalyvaudavo varžybose. Pavartęs rankose vieną kėbulo detalių tąkart Walteris nusistebėjo, koks lengvas yra aliuminio lakštas ir svarstė apie šios medžiagos naudojimą varikliuose – pavyzdžiui, gaminant stūmoklius. Anksčiau aliuminis buvo laikomas silpnu ir aukštai temperatūrai neatspariu metalu, tačiau W. Bentley sumanė į aliuminio lydinį įmaišyti vario ir taip sukūrė naują produktą – lengvą, tvirtą ir patikimą detalę, leidusią kardinaliai pakeisti variklio charakteristikas. 1919-aisiais jis įkūrė nuosavą automobilių gamybos bendrovę, kurioje sukonstruoti automobiliai pergales trasose pradėjo raškyti praėjus vos porai metų po debiuto – jau 1921-aisiais „Bentley“ niekas neprilygo 200 mylių lenktynėse „Brooklands in Surrey“. Tačiau didžiausios šlovės britas sulaukę po starto prestižinėse ištvermės lenktynėse Le Mane, kuriose startą ir finišą skiria 24 valandas kovos  „Circuit de la Sarthe“ trasoje, greta Le Mano miestelio. Trečiojo dešimtmečio pabaigoje sportinis „Bentley“ automobilis čia iškovojo net 6 pergales ir buvo nepralenkiamas 4 metus iš eilės. 

1930–aisiais W. Bentley sukūrė tai, ką jis pats vadino šedevru – „8– Litre“. Jis buvo toks galingas, kad gamintojas garantavo automobiliui 161 km/val. pasiekiamą greitį nepriklausomai nuo kėbulo – ar tai būtų kupė, ar kabrioletas. Tai buvo ne tik išskirtinai greitas, bet ir labai komfortabilus automobilis – tyla jo salone stebino daugelį tuometinių apžvalgininkų ir specialistų. Tiesa, įsibėgėjus Didžiajai depresijai, prabangos simboliu buvusių ratuočių paklausa smuko taip, kad W. Bentley buvo priverstas parduoti savo kompaniją „Rolls-Royce“. Išskirtinių „Bentley Speed 8“ buvo pagaminta viso labo 100, todėl tai neabejotinai yra vienas rečiausių ir įdomiausių automobilių sporto istorijos liudininkų. 

Kaip jis pateko į Lietuvą? A. Monstavičius šypsodamasis tikina, esą „visai netyčia“. 

1931 m. „Bentley Speed 8”

„Važiavau į Vokietiją vienais reikalais, bet kai Hanoveryje pamačiau eksponuojamą šitą „Bentley“ modelį ir sužinojau egzistuojant galimybę jį įsigyti, tai akimirksniu virto „užduotimi Nr.1“. Derybos nebuvo paprastos, bet galiausiai baigėsi tuo, kad pačioje „Bentley“ gamykloje restauruotas senukas atkeliavo į Telšius“, – atvirauja kolekcininkas.

Įdomu, kad būtent šiame modelyje W. Bentley realizavo dar vieną inžinerinį sumanymą, su sąlyginai nedidelėmis modifikacijomis naudojamą iki pat šių dienų: variklio ir pavarų dėžė čia buvo pritvirtinta prie rėmo naudojant gumos tarpines, taip saugant saloną nuo vibracijos. 

Oficiali „Bentley Speed 8“ premjera Lietuvos publikai numatyta rugpjūčio 6 dieną nuo 16 val. Biržų aeroklube. Čia visi istoriniai automobiliai vienas po kito užvažiuos ant specialiai „Nesenstančios klasikos“ renginio dalyviams sumontuotos pakylos, o susirinkusiems bus pristatyta įdomiausi jų istorijos faktai.

Kategorijos: 
Automobiliai: